NYSE (daily chat)
+8
jori
jujo_si
Money (Admin)
Intint
ED
pipbel
volaswap
Money
12 posters
Страница 1 от 32
Страница 1 от 32 • 1, 2, 3 ... 16 ... 32
Re: NYSE (daily chat)
https://youtu.be/mVt5x08kZNc?si=xZRRDRiJeqXFow6H
Ето едно кратко видео за това как институциите изграждат и излизат от позиции. Темата не е за анализаторите и техните таргет цени, но се споменават като контекст и като цяло съм съгласен с тази теза.
По-общо, този човек прави много интересни анализи на пазара и ми харесва че не се прави на оракул или голяма звезда а съвсем скромно и обективно анализира това което вижда като тренд. Аз започнах да го следя края на 2022, когато той предвиждаше акциите да тръгнат нагоре началото на 2023 и се оказа прав.
Аз лично не се опитвам да търгувам, но ми е интересно да го слушам.
Ето едно кратко видео за това как институциите изграждат и излизат от позиции. Темата не е за анализаторите и техните таргет цени, но се споменават като контекст и като цяло съм съгласен с тази теза.
По-общо, този човек прави много интересни анализи на пазара и ми харесва че не се прави на оракул или голяма звезда а съвсем скромно и обективно анализира това което вижда като тренд. Аз започнах да го следя края на 2022, когато той предвиждаше акциите да тръгнат нагоре началото на 2023 и се оказа прав.
Аз лично не се опитвам да търгувам, но ми е интересно да го слушам.
Zdravko- Брой мнения : 61
В ретроспекция (когато всичко е ясно
, края на 2021 беше лош момент да се купува, но ако се купува нещо на пика на бичи пазар е най-добре да е компания като Adobe с ниска бета, големи печалби и стабилна позиция на пазара. Така че пак добре си направил 
Аз Adobe много бях задълбал да ги проучвам като паднаха под 300 но в крайна сметка не ги купих. Хубаво е всеки да знае какъв вид компании търси. Ти си си намерил нишата.
Аз все повече осъзнавам че предпочитам да инвестирам в по-малки, млади компании. Опитах да държа Гугъл, Salesforce, да купя Adobe, но просто не мога.
Някои смятат че малките компании са много рискови, аз не съм съгласен. Рискови са ако избереш скапана компания (примерно Peloton, Upstart) или купиш добра компания на много висока цена - защото малките компании са много волатилни и отиват много както нагоре така и надолу. Например 2021 имаше много добри компании (SHOP, ADYEN, CRWD, SNOW например), които обаче се търгуваха на безумни цени, дори някои над 100х приходи за година. Ако обаче намериш добра компания (топ мениджмънт, топ продукт, растящ пазар) на добра цена, не мисля че има голям риск в средносрочен или дългосрочен план. Волатилността е друго нещо. Та с много опит и грешка установих че моят интерес е към компании с капитализация между 2 и 50 милиарда, най-добре около 10, приходи от няколко стотин милиона до 3-4 милиарда.Тесла е голямото изключение.
Но все пак, не бих имал твърде голяма позиция в една такава компания, трябва диверсификация за всеки случай.

Аз Adobe много бях задълбал да ги проучвам като паднаха под 300 но в крайна сметка не ги купих. Хубаво е всеки да знае какъв вид компании търси. Ти си си намерил нишата.
Аз все повече осъзнавам че предпочитам да инвестирам в по-малки, млади компании. Опитах да държа Гугъл, Salesforce, да купя Adobe, но просто не мога.
Някои смятат че малките компании са много рискови, аз не съм съгласен. Рискови са ако избереш скапана компания (примерно Peloton, Upstart) или купиш добра компания на много висока цена - защото малките компании са много волатилни и отиват много както нагоре така и надолу. Например 2021 имаше много добри компании (SHOP, ADYEN, CRWD, SNOW например), които обаче се търгуваха на безумни цени, дори някои над 100х приходи за година. Ако обаче намериш добра компания (топ мениджмънт, топ продукт, растящ пазар) на добра цена, не мисля че има голям риск в средносрочен или дългосрочен план. Волатилността е друго нещо. Та с много опит и грешка установих че моят интерес е към компании с капитализация между 2 и 50 милиарда, най-добре около 10, приходи от няколко стотин милиона до 3-4 милиарда.Тесла е голямото изключение.
Но все пак, не бих имал твърде голяма позиция в една такава компания, трябва диверсификация за всеки случай.
Видяхте ли, обаче, негaтивния изглед на Moody's за държавния дълг на САЩ? Това го намирам притеснително в средносрочен план. Поляризацията в САЩ наистина взима застрашителни размери и води до все повече блокаж в системата. Това не е за игнориране като риск за borrowing costs на най-голямата икономика в света, която също си остава и локомотив на глобалната икономика.
FT написа:
Moody’s added that the drastic rise in Treasury yields this year “has increased pre-existing pressure on US debt affordability”. It added that “in the absence of policy action, [it] expects the US’s debt affordability to decline further, steadily and significantly, to very weak levels compared to other highly rated sovereigns”.
https://www.ft.com/content/226b4ebc-f405-4e03-8b40-44cd9fbb69d0
FT написа:
In addition to a steep increase in interest costs, Moody’s also highlighted political dangers — pointing to “an increased risk that political divisions could further constrain the effectiveness of policymaking by preventing policy action that would slow the deterioration in debt affordability”.
The US Congress descended into turmoil last month after the Republican Speaker of the House of Representatives was voted out of his role after striking a deal with Democrats to continue funding the government.
Money- Брой мнения : 990
2024 остава енигма. Сега изведнъж съм доста по-оптимистичен за догодина. Но това може доста бързо да се промени.
При мегакаповете нещата наистина не са много зле. #MSFT даже е на all-time high в момента. Радвам се и че #ADBE се повъзстановиха, защото там нещата бяха леко брутални (бях ги взел на около $560 към края на 2021-ва). Но аз съм човек с търпение и това в повечето случаи работи добре за мене, предвид избора ми на компании с durable competitive advantage (когато успея правилно да го преценя, де).
При мегакаповете нещата наистина не са много зле. #MSFT даже е на all-time high в момента. Радвам се и че #ADBE се повъзстановиха, защото там нещата бяха леко брутални (бях ги взел на около $560 към края на 2021-ва). Но аз съм човек с търпение и това в повечето случаи работи добре за мене, предвид избора ми на компании с durable competitive advantage (когато успея правилно да го преценя, де).
Zdravko написа:Като цяло 2024 може би също ще е трудна. Или лихвите ще са високи или ще има рецесия, плюс войните в Близкия изток и Украйна… в един момент обаче нещата ще тръгнат нагоре. Аз не съм сигурен че режимът е сменен завинаги и няма скоро пак да видим ниски лихви, пък и да останат тук това ниво вече е отразено в цените. Така или иначе след всеки мечи пазар идва бичи. А мечия пазар вече две години е брутален. Тези които са инвестирани в мега каповете не го усещат много но при средните капове където аз инвестирам е брутално. Това разбира се създава и възможности да се купят акции на много добри цени, но трябва много спокойствие и търпение, по които аз имам още да работя
Като цяло 2024 може би също ще е трудна. Или лихвите ще са високи или ще има рецесия, плюс войните в Близкия изток и Украйна… в един момент обаче нещата ще тръгнат нагоре. Аз не съм сигурен че режимът е сменен завинаги и няма скоро пак да видим ниски лихви, пък и да останат тук това ниво вече е отразено в цените. Така или иначе след всеки мечи пазар идва бичи. А мечия пазар вече две години е брутален. Тези които са инвестирани в мега каповете не го усещат много но при средните капове където аз инвестирам е брутално. Това разбира се създава и възможности да се купят акции на много добри цени, но трябва много спокойствие и търпение, по които аз имам още да работя 

Съгласен съм, Здравко. Тези високи лихви могат да се интерпретират и като по-дългосрочна нормализация. Ние преклено бяхме свикнали с безумно ниските лихви на пост-кризата от 2008 като новото нормално. Но сега може би превключваме на по-висока предавка. Дано е така.
Pimco смятат, че не се задава някаква буря на пазара на облигации и най-вероятно е така. Самият аз не съм анализирал това, така че взимам мнението им за по-меродавно от моят възможен guess на базата на нищо.
Pimco смятат, че не се задава някаква буря на пазара на облигации и най-вероятно е така. Самият аз не съм анализирал това, така че взимам мнението им за по-меродавно от моят възможен guess на базата на нищо.
Zdravko написа:Аз в стедносрочен съм силно оптимистичен. През следващите няколко месеца обаче има много рискове и ситуацията ще е нестабилна. Аз така или иначе не мога да държа кеш, така че съм на 100% в пазара и гледам към бъдещето
Напследък изобщо не следях какво се случва (понеже стартирах малък бизнес) и като видях къде са 10-годишните лихви ми настръхна косата
Но нещата май далеч не са толкова страшни. Лихвите бяха стигнали почти до 5%, но сега вървят надолу. Вчерашното изказване на Фед беше по-скоро оптимистично.

Но нещата май далеч не са толкова страшни. Лихвите бяха стигнали почти до 5%, но сега вървят надолу. Вчерашното изказване на Фед беше по-скоро оптимистично.
пич написа:Защо казваш, че отиват на зле, от макроикономическите прогнози ли изхождаш ?
Аз в стедносрочен съм силно оптимистичен. През следващите няколко месеца обаче има много рискове и ситуацията ще е нестабилна. Аз така или иначе не мога да държа кеш, така че съм на 100% в пазара и гледам към бъдещето 

Защо казваш, че отиват на зле, от макроикономическите прогнози ли изхождаш ?
Аз много не им вярвам, защото когато за едно нещо се говори от месеци (дори повече от година) и все не се случва този спад на икономиката. Обикновено проблемите връхлитат неочаквано, а не след като всички пазарни играчи са прочели куп макро-анализи, как икономиката влиза в рецесия. Ето днес (09.10.2023), дори Израело-палестинския конфликт не се отразява на щатския пазар и той си е в зелено.
Цените на книжата още не са се повишили за да настигнат инфлацията. В България Цените скочиха 100% от 01.01.22 г. до сега (ще станат 2 години). Няма 100% скок на книжата (мерено по S&P индекса), не конкретни компании.
Аз много не им вярвам, защото когато за едно нещо се говори от месеци (дори повече от година) и все не се случва този спад на икономиката. Обикновено проблемите връхлитат неочаквано, а не след като всички пазарни играчи са прочели куп макро-анализи, как икономиката влиза в рецесия. Ето днес (09.10.2023), дори Израело-палестинския конфликт не се отразява на щатския пазар и той си е в зелено.
Цените на книжата още не са се повишили за да настигнат инфлацията. В България Цените скочиха 100% от 01.01.22 г. до сега (ще станат 2 години). Няма 100% скок на книжата (мерено по S&P индекса), не конкретни компании.
пич- Брой мнения : 114
Дори не знаех, че правят полупроводници...
Напоследък изобщо не следя какво става на пазарите. Май нещата отиват на зле за фондовия пазар.
Напоследък изобщо не следя какво става на пазарите. Май нещата отиват на зле за фондовия пазар.
Intint написа:Arm купих днес
пич написа:
И аз отдавна съм на щатски книжа, само 1 книга от европа остана, чиповете на Infineon.
Кажи нещо за Infineon, защо инвестираш в тях, продукти, мениджмънт, предимства, конкуренти?
И за мен ще е интересно какви ще са резултатите на nvda и msft и дали ще отговорят на очакванията.
Някой има ли мнение за ON Semiconductor? изглеждат ми интересни в дългосрочен план, но и те са много нагоре тази година.
Някой има ли мнение за ON Semiconductor? изглеждат ми интересни в дългосрочен план, но и те са много нагоре тази година.
Zdravko написа:Наближава сезонът на резултатите, какво ще гледате?
Според мен този път пазарът ще се движи много повече от резултатите отколкото от това дали Фед ще вдигне с 0.25 или не. Доста компании влизат със сериозни очаквания, като msft & nvda. Мисля че големите въпроси са дали сме стигнали дъното на растежа и дали АИ ще има някакъв значим ефект на реузлтатите (или е твърде рано още) като изключим чиповете. Прогнозите за третото тримесечие ще отговорят на тези въпроси. Някакви очаквания?
Asml, tsm, nvda,v, ma, amzn, msft,
И някви други по дребни
Asml бие прогнозите,
Intint- Admin
- Брой мнения : 65
За Европейската икономика за съжаление и аз не съм оптимист, макар и да не очаквам някаква катастрофа, просто не виждам надежда за иновации, динамика и растеж.
Според мен инфлацията в САЩ свърши. Не я виждам като риск. Рискът за мен са по-скоро високите лихви.
Но това са само размисли, прогнози съм се отказал да правя…
Според мен инфлацията в САЩ свърши. Не я виждам като риск. Рискът за мен са по-скоро високите лихви.
Но това са само размисли, прогнози съм се отказал да правя…
И аз се чудя накъде ще върви пазара, доста порасна вече от началото на 2023 г. до сега (19.07.2023 г).
Говорят се най-различни щуротии, особено за Европа, че започва да се скапва от санкциите и липсата на евтина енергия, че фирмите се разбягват от Европа и отиват в Сащ и другаде....
И аз отдавна съм на щатски книжа, само 1 книга от европа остана, чиповете на Infineon.
Засега Щатите се представят добре, но пък се говори, че от една страна вдигат лихви, а с другата ръка, под масата раздават пари на банките, т.е. наливат ликвидност, което пък не е добре за инфлацията.
За Европа казахме, че има големи проблеми, фалират малки и средни фирми, Европа плаща и сметката от войната и Зелените (Климатичните) политики, та нищо не е ясно в такава сложна среда.
Говори се и че бюджета на ЕС е вече продънен, ще се иска повишаване на вноските за бюджета на ЕС от страните членки, което пък ще намали и еврофондовете или ще предизвика още печатане от ЕЦБ , за да финансира дефицитите на държавите-членки. Трудна ситуация .
Говорят се най-различни щуротии, особено за Европа, че започва да се скапва от санкциите и липсата на евтина енергия, че фирмите се разбягват от Европа и отиват в Сащ и другаде....
Засега Щатите се представят добре, но пък се говори, че от една страна вдигат лихви, а с другата ръка, под масата раздават пари на банките, т.е. наливат ликвидност, което пък не е добре за инфлацията.
За Европа казахме, че има големи проблеми, фалират малки и средни фирми, Европа плаща и сметката от войната и Зелените (Климатичните) политики, та нищо не е ясно в такава сложна среда.
Говори се и че бюджета на ЕС е вече продънен, ще се иска повишаване на вноските за бюджета на ЕС от страните членки, което пък ще намали и еврофондовете или ще предизвика още печатане от ЕЦБ , за да финансира дефицитите на държавите-членки. Трудна ситуация .
Наближава сезонът на резултатите, какво ще гледате?
Според мен този път пазарът ще се движи много повече от резултатите отколкото от това дали Фед ще вдигне с 0.25 или не. Доста компании влизат със сериозни очаквания, като msft & nvda. Мисля че големите въпроси са дали сме стигнали дъното на растежа и дали АИ ще има някакъв значим ефект на реузлтатите (или е твърде рано още) като изключим чиповете. Прогнозите за третото тримесечие ще отговорят на тези въпроси. Някакви очаквания?
Хубаво е че се обаждате, малко да се посъбуди този форум
Аз разчиствах стари неща из компютера и ми поднаха някакви сметки за Varta съм правил преди 2 години. Спомням си че щях да купувам, бех на косъм да взема. Опазил ме е господ, спадът при тях е колосален (10 пъти надолу). Уж батерии сега много ще се търсят за коли, за какво ли не - но тях явно ги няма в играта ...

Аз разчиствах стари неща из компютера и ми поднаха някакви сметки за Varta съм правил преди 2 години. Спомням си че щях да купувам, бех на косъм да взема. Опазил ме е господ, спадът при тях е колосален (10 пъти надолу). Уж батерии сега много ще се търсят за коли, за какво ли не - но тях явно ги няма в играта ...

И за pltr - те все пак са компания с 2 милиарда приходи, като са анализатори все трябва да могат да ги анализират. Не са някакъв pre-revenue startup.
Аз примерно ги анализирах и им дадох why bother рейтинг
Аз примерно ги анализирах и им дадох why bother рейтинг

Конкретно за Nvidia, доколкото виждам към 20ти октомври средната таргет цена е 197.5. Към днешна дата е 449. Човек ще си помисли че през последните 7 месеца точно Nvidia измисли графичните карти и започнаха да обработват данни на тях за изкуствен интелект, а октомври още никой не знаеше че това е възможно…
Както и да е, пиша колкото да се намираме на приказка, не че не виждам логиката в това което си написал
Както и да е, пиша колкото да се намираме на приказка, не че не виждам логиката в това което си написал

Аз избягвам да гледам какво пишат анализаторите, но когато случайно попадна на техни писания с таргет цени, в повечето случаи са просто следване на тренда. Сега пазарът върви нагоре, всички гонят АИ и съветът е всичко да се купува. Набързо погледнах в tipranks за Майкрософт, Епъл, Гугъл, Амазон, Нвидиа, Мастърксрд, Виза, Фейсбук и всички са strong buy, като от средно 40 рейтинга има около 35 купувай, 4-5 дръж и 0-1 продавай. При положение че тези компании са 40, 45, 120, 175% нагоре за тази година, на мен това ми изглежда просто като стадно мислене и momentum trading. Не съм им гледал препоръките примерно от октомври миналата година или януари тази, но малко се съмнявам че и тогава е имало такъв явен консенсус да се купува всичко. А е ясно какъв е risk/reward да купуваш тогава и да купуваш сега.
Може би сред голямото стадо анализатори има и такива които не следват стадото или някаква адженда и правят задълбочени и обективни анализи без да се притесняват да са срещу течението когато се налага. Ако знаеш за такива индивиди, ще ми е интересно кои са и къде мога да ги следя
Може би сред голямото стадо анализатори има и такива които не следват стадото или някаква адженда и правят задълбочени и обективни анализи без да се притесняват да са срещу течението когато се налага. Ако знаеш за такива индивиди, ще ми е интересно кои са и къде мога да ги следя

Страница 1 от 32 • 1, 2, 3 ... 16 ... 32
Страница 1 от 32
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите
|
|